Đumbir je neobičnog oblika sladunjavi koren biljke Zingiber officinale koja se u ishrani i medicini koristi više od 3000 godina. Đumbir nam dolazi iz Južne Azije gde je prvo i počela upotreba ove biljke, prvo u medicinske pa zatim i u kulinarske svrhe, svež ili kao suvi začin.
U narodnoj medicini se od davnih vremena od latica priprema čaj i tinktura, imaju specifičan gorkast i sluzav ukus ali blago mirišu na med. Sadrže suncokretove kiseline, antocijanske glikozide, ksantofil, kolin, betain, karotenoide, fitosterine, sapogenine.
Suncokretove semenke sadrže visok procenat ulja, čak 50 posto, prevladavaju višestruko nezasićene masne kiseline, posebno linolna. Semenke suncokreta su odlican izvor vitamina B1 i E ali i izvor bakra, selena, folne kiseline, mangana, magnezijuma, vitamina B5 i prehrambenih vlakana.