Brojna istraživanja ukazuju na štetno dejstvo preteranog konzumiranja soli, šećera, masti i alkohola, i fizičke neaktivnosti na kardiovaskularno zdravlje i veći rizik od rane smrti. Francuski naučnici su odlučili da istovremeno provere više pomenutih faktora rizika. Više timova naučnika pratilo je tokom 18 godina (između 1995. i 2013. godine) zdravstveno stanje 1046 osoba. Učesnici su odgovarali na vrlo precizne upitnike koje su osmislili nutricionisti, a koji se odnose na količinu i kvalitet ishrane. Redovno je merena visina i težina učesnika, kao i proveravana njihova krvna slika. Na kraju istraživanja, naučnici su utvrdili da je za 18 godina umrlo 186 učesnika, i potom su istraživali uzroke smrti. Zaključak autora studije bio je da osobe koje unose previše šećera, zasićenih masti, alkohola, koje puše i slabo se bave fizičkim aktivnostima imaju triput veći kardiovaskularni rizik i dvaput veći rizik od smrti usled karcinoma.
Dakle, da biste smanjili rizik od kardiovaskularnih bolesti i karcinoma, krećite se više, prestanite da pušite ukoliko ste pušač, i ograničite tj. umereno konzumirajte alkohol, šećer i masti (umesto zasićenih, prednost dajte višestruko nezasićenim mastima), a jedite više voća, povrća, i druge hrane bogate antioksidansima i vlaknima.