Na osnovu 95 studija u kojima je sveukupno učestvovalo 2 miliona ispitanika, britanski naučnici su došli do konkretnih zaključaka u kojoj meri bi trebalo da jedemo voće i povrće da bismo smanjili šanse za pojavu pojedinih bolesti.
Količina od 200 g voća i povrća dnevno trebalo bi da smanji rizik od karcinoma za 4%, dok dnevni unos od 800 g smanjuje ovaj rizik za 13%. Za prevenciju ove bolesti, naročito se preporučuje konzumiranje zelenog povrća poput spanaća, blitve, kelja i brokolija, kao i mahunarki poput graška i boranije. Ove namirnice pored vitamina, minerala i vlakana, sadrže i hlorofil koji u organizmu podstiče proces oslobađanja od toksina. Voće bogato vitaminom C kao što su citrusi i bobičasto voće koje isto tako obiluje brojnim drugim antioksidansima (poput elaginske kiseline, kvercetina, kempferola) takođe ublažava zapaljenske procese u organizmu i pomaže u prevenciji karcinoma.