Iako su bogati mastima (a samim tim i kalorijama), ukoliko se umereno konzumiraju, orašasti plodovi kao što su bademi, lešnici, orasi, pistaći, brazilski i indijski orasi obogatiće vašu ishranu i doprineti boljem zdravlju.
Orašasti plodovi obiluju vitaminima B-kompleksa, vitaminom E, magnezijumom, fosforom, bakrom, manganom, selenom. Osim vitaminima i mineralima, bogati su i antioksidansima koji pomažu u prevenciji hroničnih oboljenja i usporavaju proces starenja.
Kada je reč o nivoima lipida, jedno istraživanje je pokazalo da pistaći pomažu u regulaciji nivoa triglicerida u krvi, dok lešnici i bademi regulišu nivo HDL holesterola. Zahvaljujući kontroli nivoa lipida u krvi, orašasti plodovi smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara.
Orašasti plodovi su bogati vlaknima i sadrže oko 3 g na 30 g. Vlakna smanjuju broj kalorija koje apsorbujemo iz hrane i tako pomažu u održavanju telesne težine i prevenciji gojaznosti. Vlakna takođe imaju prebiotička svojstva i povoljno deluju na prijateljske bakterije u crevima.
Kada je reč o količini orašastih plodova koju treba jesti, generalno se preporučuje količina od oko 30 g dnevno. Naravno, osobe alergične na orašaste plodove, i pored pomenutih povoljnih zdravstvenih efekata, nikako ne treba da ih jedu.