Bilo da je reč o belom, crvenom ili crnom luku, ovo povrće zaista povoljno utiče na zdravlje. Sadrži manje količine vitamina (naročito vitamin C, B6 i B9) i kalijum i mangan od minerala, kao i obilje antioksidansa među kojima se ističe kvercetin.
- Jedna studija ispitivala je povezanost konzumiranja crnog i belog luka i rizika za pojavu karcinoma kod ispitanika u Italiji i Švajcarskoj. Pokazalo se da osobe koje češće koriste ovo povrće u ishrani imaju manji rizik od karcinoma.
- U jednoj drugoj studiji utvrđeno je da žene starije od 50 godina koje češće jedu luk imaju veću mineralnu gustinu kostiju i za 20% manji rizik od frakture kuka nego žene koje nikada ne jedu ovo povrće.
- Luk doprinosi zdravlju digestivnog trakta zahvaljujući tome što sadrži inulin, tip vlakna koji ima prebiotičko dejstvo i podstiče rast prijateljskih bakterija u crevima.
- Istraživanja su pokazala da luk (kao i sok od luka) može dovesti do smanjenja nivoa ukupnog i LDL holesterola, ukoliko se redovno jede, tokom perioda od najmanje 8 nedelja.
- Luk isto tako poboljšava apsorpciju likopena iz paradajza. Za ovaj efekat zaslužna su sumporna jedinjenja u luku. Likopen je inače antioksidans koji se može povezati sa manjim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i karcinoma. Ovaj antioksidans takođe povoljno utiče na zdravlje očiju i mozga.