Veličina:
A A A

Visokokalorična hrana povećava rizik od raka?

Prema rezultatima nedavne studije, žene normalne telesne težine koje jedu dosta hrane bogate kalorijama imaju veći rizik od više tipova karcinoma koji se mogu dovesti u vezu sa gojaznošću

U ovoj američkoj studiji učestvovalo je 92.000 žena i utvrđeno je da žene koje jedu visokokaloričnu hranu siromašnu nutrijentima, kao što su čips i druge grickalice, brza hrana i slatkiši, imaju za 10% veći rizik od karcinoma koji često prate gojaznost poput raka dojke, jajnika, materice, debelog creva i bubrega. Jedno od objašnjenja koje stručnjaci navode jeste činjenica da osobe koje jedu dosta hrane ovog tipa, jedu manje biljnih namirnica poput voća, povrća, integralnih žitarica i mahunarki, a upravo ove namirnice sadrže vlakna, vitamine, minerale i druge nutrijente koji smanjuju rizik od određenih vrsta karcinoma.

Autori studije, međutim, nemaju konkretno objašnjenje za to što je povećan rizik uočen kod žena koje nemaju višak kilograma, ali naglašavaju značaj većeg unosa namirnica biljnog porekla i ograničavanja visokokalorične hrane u cilju prevencije karcinoma i drugih bolesti.

Zdravstvene teme

Najčitanije

Prijavite se na Newsletter
Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše e-mail sanduče.

Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 94852 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?