Nedavna britanska studija naglašava značaj doručka kada je u pitanju dečije zdravlje i potencijalne opasnosti po zdravlje u slučaju redovnog preskakanja ovog obroka.
U studiji je učestvovalo 800 dece uzrasta od 4 do 10 godina i 900 adolescenata uzrasta do 18 godina. Njihova ishrana je praćena od 2008. do 2012. godine.
Naučnici su utvrdili da skoro trećina učesnika u istraživanju koji su preskakali doručak nisu unosili adekvatnu količinu gvožđa. S druge strane, tek 4% dece koja su redovno doručkovala nisu unosila dovoljno ovog važnog minerala. Kada je reč o kalcijumu, među ispitanicima koji su preskakali doručak, nedovoljan unos ovog minerala utvrđen je kod 20% njih, u poređenju sa samo 3% dece koja su redovno doručkovala.
Među ispitanicima koji su preskakali doručak uočen je i manji unos folne kiseline i joda.
Naučnici su utvrdili da otprilike 7% dece od 4 do 10 godina svakodnevno preskače doručak, dok je ovaj procenat znatno veći (čak 25%) kod dece od 11 do 18 godina.