Kao i sve žitarice, proso sadrži vlakna koja pomažu u prevenciji zatvora, a istovremeno ima i prebiotička svojstva tako da podstiče rast "dobrih" bakterija u digestivnom traktu. Proso ne sadrži gluten i predstavlja odličnu alternativu za žitarice poput pšenice, ječma i raži, koje su zabranjene u ishrani osoba sa celijakijom. Zahvaljujući antioksidansima kao što su fenolne kiseline, flavonoidi i tanini, proso štiti naš organizam od štetnog dejstva slobodnih radikala i na taj način smanjuje rizik od razvoja hroničnih oboljenja.
Danas sa vama delimo i jedan ukusan recept za kašu od prosa (za dve osobe). Sto grama prosa tostirajte oko 5 minuta na srednjoj temperaturi. Potom prosu dodajte 300 ml vode i pustite da proključa. Zatim dodajte, ukoliko želite, 15 grama putera i četvrtinu kašičice soli. Smanjite temperaturu kuvanja na minimum, pokrijte šerpu i ostavite proso da se kuva oko 20 minuta. Ukoliko je posle kuvanja ostalo vode u kaši, sklonite šerpu sa vatre i ostavite proso da odstoji desetak minuta. Par minuta pred kraj kuvanja možete u kašu dodati zamrznuto ili sveže voće (borovnice, maline, komadiće jabuke, banane itd.). Proso možete zasladiti sa malo meda ili agave nektara i začiniti cimetom.