Kinoa se svrstava u pseudožitarice kao biljka koja se koristi na sličan način kao žitarice i čije seme može da se melje u brašno. Bogata je esencijalnim aminokiselinama, nezasićenim masnim kiselinama, vitaminima, mineralima i vlaknima koja dovode u red digestivni trakt i pomažu nam da se duže osećamo siti. Kinoa prirodno ne sadrži gluten, a bogata je gvožđem, kalcijumom, magnezijumom, kalijumom, fosforom, cinkom, bakrom i manganom, kao i vitaminima B1 i B2, folnom kiselinom i vitaminom E. Oleinska kiselina (mononezasićena omega-9 masna kiselina) čini 25% masti u kinoi, dok alfa-linoleinska kiselina (polinezasićena omega-3 masna kiselina) čini 8% masti u kinoi. Ishrana bogata oleinskom i alfa-linoleinskom kiselinom povoljno deluje na kardiovaksularni sistem, regulišući krvni pritisak i nivoe holesterola u krvi .