Sledeći vitamin koji je bitan u prevenciji ali i lečenju aterosklerotičnih promena i kardiovaskularnih oboljenja je vitamin C. Askorbinska kiselina, bilo sintetički dobijena ili iz namirnica koje jedemo je najobgovorniji vitamin za imuni odgovor i čuvar je naših krvnih sudova.
Vitamin B ili niacin je vitamin koji snižava nivo holesterola i smanjuje rizik od nastanka srčanog udara. Niacin se nalazi u namirnicama poput svežeg ćurećeg mesa, integrane riže, pastrmke, jetre životinja ili džigerice, lososa ali se nalazu u velikoj količini i u kikirikiju, ali sa crvenom opnom.
Širom sveta, ali i u našoj zemlji, srčana oboljenja su na prvom mestu liste o smrtnosi ljudi. Znači li to da svi imamo iste razloge i iste rizike od nastanka srčanih oboljenja? Naravno da ne, ali pored urođenih srčanih mana, glavni razlog za nastanak kardiovaskularnih oboljenja je ateroskleroza.
Kikiriki sadrži nutrijente koji, po istraživanjima, smanjuju rizik od maligniteta kolona za 58% kod žena i 27% kod kuškaraca. Folati i antioksidansi is kikirikija stvaraju odličnu ravnotežu hemijskih elemenata koji stimulišu noramalan rad creva i naravno sprečavaju stvaranje maligniteta.