Dokazano je da ukoliko konzumiramo preveliku količinu soli u dužem vremenskom periodu možemo doprineti razvoju hipertenzije. Ali ukoliko so kao začin koristite u normalnim i preporučenim dozama, onda ne treba da se plašite da ćete imati problema sa hipertenzijom.
Još tokom davnog kamenog doba ljudi su otkrili kako to sve so može biti u službi ljudi i na koje sve načine može poboljšati kvalitet života. Ovaj slani beli mineral je bio toliko bitan kroz istoriju da su se i ratovi vodili zbog njega. So je nekada čak bila sredstvo plaćanja ili robne razmene.
Svi znamo da je so najbitniji začin koji postoji i koji našem organizmu treba za normalno funkcionisanje. So je veoma bitna za naš organizam ali je so i element od kog je naše telo sačinjeno. Bez soli naš organizam ne bi mogao da opstane, so je deo svih proseca i tkiva ljudskog organizma.
Svinjsko meso sadrži dosta B12 vitamina, u 100g se nalazi čak 70% dnevnih potreba za ovim vitaminom i oko 30% dnevnih potreba za ciknom. Gvožđe, cink, proteini, vitamin B12 i vitamin D koji se nalaze u svinjskom mesu se mnogo lakše vare i apsorbuju u krv, u odnosu an neke druge namirnice.
Ukoliko ste osoba koja pati od anemije ili nedostatka gvožđa u krvi svinjsko meso je svakako namirnica koju treba da imate u svom jelovniku. U svinjskom se mesu nalazi gvožđe koje se izuzetno lako vari a u 100g svinjskog mesa se nalazi i do 15% dnevnih potreba za ovim veoma bitnim mineralom.
Jasno nam je da različiti delovi svinjskog mesa sadrže različite procente masti u sebi, pa tako najmanje masti sadrži krtina mesa, samo 6% ili 6g u 100g mesa. U svinjskom se mesu nalazi i mala količina zaštitne n3 masne kiseline, nalazi se veći broj nezasićenih nego zasićenih kiselina.
Svinjetina je prirodno manje slano meso a veoma bogat izvor veoma kvalitetnih proteina. U svinjskom mesu se isto tako nalaze vitamini i minerali koji su potrebni našem organizmu. Neki od minerala koje svinjasko meso sadrži su gvožđe, cink, neki od vitamina B kompleksa, selen i fosfor.
Svaka zima u našoj zemlji je period kada se bez izuzetka svali veliki broj praznika i slava. Naravno sve se to čini uz velike količine masne hrane koja zapravo i ne mora biti toliko nezdrava ukoliko naučimo kako da kombinujemo namirnice i šta se sve nalazi u hrani koju jedemo.
Ljudi koji žive u gradovima imaju manju telesnu masu od onih koji žive u predgrađu a razlog je šetnja. Šetnja po užinu ili ručak, plaćanje računa ili ragledanje izloga, svejedno je u pitanju fizička aktivnost koja polako ulazu u svakodnevnu rutinu tj. nemate osećaj da vežbate.