Ovsene pahuljice se često preporučuju kao glavni sastojak hranljivog i zasitnog doručka, kao i zdravih slatkiša koje povremeno možete jesti bez griže savesti. Zašto se o ovsu neretko govori kao o superhrani?
Ovas predstavlja odličan izvor vlakana (naročito beta-glukana), kao i vitamina (posebno B-grupe), minerala (mangana, gvožđa, cinka, selena i fosfora) i antioksidansa.
Kada je reč o pozitivnim efektima po zdravlje, više istraživanja je pokazalo da ovas pomaže u snižavanju nivoa holesterola u krvi čime se smanjuje rizik od srčanih oboljenja. Za ovaj efekat na holesterol zaslužni su beta-glukani, vlakna rastvorljiva u vodi, koja usporavaju apsorpciju masti i holesterola iz hrane.
Vlakna rastvorljiva u vodi koja ovas sadrži zaslužna su i za duži osećaj sitosti budući da ova vlakna usporavaju pražnjenje želuca i podstiču lučenje hormona sitosti. Na ovaj način ovas pomaže u kontroli apetita i regulaciji telesne težine.