Biber je jedan od najpoznatijih začina na svetu, ali osim što jelima dodaje karakterističnu aromu, ovaj začin poseduje i brojna povoljna zdravstvena svojstva.
Biber podstiče apsorpciju pojedinih nutrijenata kao što su selen i kalcijum, ali i antioksidansa koji se nalaze u zelenom čaju i kurkumi.
Povoljno utiče i na crevnu floru i deluje karminativno, što znači da smanjuje nadimanje i nadutost u stomaku i olakšava tegobe izazvane nakupljanjem gasova u crevima.
Pokazalo se da ovaj začin potpomaže mršavljenje i da deluje kao diuretik te da na taj način podstiče detoks organizma.
Istraživanja na životinjama pokazala su da biber u ishrani može da smanji nivoe holesterola (LDL holesterola) u krvi, kao i da piperin koji se nalazi u ovom začinu povoljno deluje na zdravlje mozga i pomaže u ublažavanju simptoma kod Alchajmerove i Parkinsonove bolesti. Piperin deluje i antiinflamatorno i može da pomogne kod artritisa i sezonskih alergija.