Jetra ima važnu ulogu u organizmu budući da učestvuje u metabolizmu ugljenih hidrata, proteina i masti, proizvodi žuč, dok istovremeno učestvuje u detoksifikaciji organizma. Nikada nije kasno da povedemo računa o zdravlju jetre, budući da ovaj organ počinje da se regeneriše već posle nekoliko dana adekvatne ishrane i izbegavanja stvari koje loše utiču na jetru.
Izbegavajte fruktozu - iako se nalazi u voću koje obiluje važnim nutrijentima, fruktoza je šećer. Ukoliko se unosi umereno, jetra može da izađe na kraj sa šećerima, međutim kod većih količina, fruktoza se pretvara u trigliceride koji se talože u ćelijama jetre i dovedu do pojave masne jetre. Zbog ovoga izbegavajte voćne sokove (čak i ako ne sadrže dodatni šećer), a jedite voće koje nije suviše zrelo i to do 4 porcije svežeg voća dnevno.
Izbegavajte grejpfrut - pojedina jedinjenja u ovom voću smanjuju sposobnost jetre da eliminiše određen broj lekova (među kojima su i statini i antihipertenzivi) i na taj način povećava šanse za pojavu neželjenih efekata.
Kada je reč o mastima, namirnice bogate trans mastima trebalo bi izbaciti iz ishrane, a prednost bi trebalo dati namirnicama kao što su puter, pavlaka, ulje suncokreta i ulje masline. Ipak, i njih bi trebalo ograničiti na 10 g do 20 g po obroku. U dobre izvore zdravih masti spadaju i masna riba, avokado, orašasti plodovi i semenke.
Jedan od napitaka koji povoljno utiče na zdravlje jetre je kafa - više studija je pokazalo da pijenje dve do tri šoljice kafe dnevno smanjuje rizik od karcinoma jetre za 38%.