Kruške su bogate važnim antioksidansima, flavonoidima i dijetetskim vlaknima, i kao sastavni deo zdrave, uravnotežene ishrane može da nam pomogne da smanjimo rizik za pojavu dijabetesa tipa 2, osteoporoze, ali i alergijske kijavice.
Jedna kruška srednje veličine ima 100 kcal i čak 6 grama vlakana, tako da predstavlja idealnu, osvežavajuću užinu tokom dana. Ova količina podmiruje 12% dnevnih potreba za vitaminom C, 10% za vitaminom K i 6% za kalijumom. Kruške sadrže manje količine kalcijuma, magnezijuma i gvožđa, zatim vitamina B2, B6 i folne kiseline.
Kruške sadrže i mineral bor koji je neophodan za održavanje zdravlja kostiju, dok vitamin K jača kosti i sprečava gubitak koštane mase sa godinama.
Zahvaljujući velikoj količini vlakana, kruška pomaže kod opstipacije i usporenog varenja, te smanjuje i rizik od raka debelog creva. Dovoljan dnevni unos vlakana povezuje i sa smanjenim rizikom od dijabetesa tipa 2 i koronarne bolesti srca.
Zanimljivo je i da kruška predstavlja voće sa niskim rizikom od alergije, za razliku od voća kao što su jabuka, breskva i kivi. Moguće je da ova osobina ima veze sa činjenicom da kruška spada u voće koje se lakše vari, verovatno usled niskog sadržaja kiseline, posebno u poređenju sa kivijem i citrusima poput limuna, pomorandži i grejpa. Budući da sadrži kvercetin koji deluje kao prirodni antihistaminik, kruška predstavlja dobar izbor voća za osobe sklone alergijskoj kijavici.