Zahvaljujući kombinaciji vode, vlakana, hranljivih materija i važnih antioksidansa, veća zastupljenost grožđa u ishrani mogla bi da pomogne u prevenciji raka, visokog krvnog pritiska, kardiovaskularnih oboljenja i opstipacije.
U 100 grama grožđa ima oko 70 kalorija. Grožđe sadrži vitamin C, vitamin K, manje količine vitamina B-kompleksa, kalijum, bakar, mangan i gvožđe.
Kada je reč o antioksidansima, grožđe sadrži polifenole za koje su istraživanja pokazala da mogu da uspore napredovanje ili umanje rizik od pojave pojedinih vrsta karcinoma, među kojima su rak pluća, prostate, pankreasa i debelog creva. Jedno od polifenolnih jedinjenja iz grožđa je i kvercetin, kojim obiluju i brusnice, šljive, borovnice, kapar i zeleno lisnato povrće, a koji bi, prema rezultatima jedne studije iz 2007. godine, mogao da pomogne kod simptoma alergijske kijavice.
Kvercetin i drugi antioksidansi iz grožđa (resveratrol i katehini) sprečavaju oksidaciju LDL holesterola i regulišu nivoe HDL i LDL holesterola u krvi. Sprečavanje oksidacije LDL holesterola je bitno za prevenciju kardiovaskularnih oboljenja budući da oksidisani LDL holesterol povećava šanse za pojavu ateroskleroze i ubrzava razvoj ove bolesti, uvećavajući na taj način rizik od srčanog i moždanog udara.
Najzad, zahvaljujući visokom sadržaju vode i vlakana, grožđe ubrzava probavu i sprečava opstipaciju (zatvor).