Kalijum je izuzetno važan mineral za naš organizam, neophodan za održavanje ravnoteže tečnosti i elektrolita u telu. Deo je svake ćelije u našem telu - mozak, nervi, srce i mišići funkcionišu pravilno zahvaljujući ovom mineralu. Adekvatan unos kalijuma bitan je za kardiovaskularno zdravlje - istraživanja su pokazala da osobe koje redovno jedu hranu bogatu kalijumom imaju manji rizik od moždanog udara, kao i manje problema sa hipertenzijom. Kalijum takođe smanjuje pojavu grčeva i bolova u mišićima, pomaže u prevenciji osteoporoze i kod zadržavanja tečnosti u organizmu.
Jedan od najboljih izvora kalijuma je avokado - jedan avokado pokriva oko 30% dnevnih potreba organizma za ovim mineralom. Dalje, jedna veća banana podmiruje oko 14% potreba za kalijumom. Bundeva, slatki krompir (batat), spanać, cvekla, dinja, suve kajsije, beli pasulj i losos predstavljaju isto tako odlične izvore ovog minerala.