Veličina:
A A A

Zašto bi češće trebalo da pijete beli čaj?

Beli čaj se, kao i crni i zeleni čaj, dobija od biljke Camellia sinensis. Da bi se dobio beli čaj, listovi i pupoljci ove biljke beru se dok se još nisu otvorili i dok su još prekriveni belim dlačicama - otuda i naziv "beli" čaj. Beli čaj je manje tretiran od crnog i zelenog čaja, te zbog toga zadržava i najveću količinu antioksidansa, naročito polifenola. Polifenoli dokazano smanjuju rizik od srčanih bolesti - u jednom istraživanju je utvrđeno da ljudi koji piju tri šolje čaja dnevno imaju za 21% manji kardiovaskularni rizik.

Kao i zeleni čaj, i beli čaj sadrži kofein i epigalokatehin galat, koji podstiču sagorevanje masti u organizmu. Redovno pijenje belog čaja može da ubrza metabolizam za 4%-5% što će rezultovati potrošnjom dodatnih 70 do 100 kcal svakog dana. Epigalokatehin galat takođe može da smanji rizik od Parkinsonove i Alchajmerove bolesti tako što ublažava zapaljenja i umanjuje druge faktore rizika za ove bolesti.

Beli čaj je najbolje pripremati sa vodom zagrejanom do temperature od 75°C do 85°C (izbegavajte da koristite ključalu vodu). Čaj procedite (ili uklonite filter-vrećicu) posle 5 do 8 minuta.

 

Zdravstvene teme

Najčitanije

Prijavite se na Newsletter
Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše e-mail sanduče.

Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 94852 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?