Više studija je ukazalo na to da konzumiranje šargarepe može da se poveže sa smanjenim rizikom od pojedinih tipova karcinoma.
Analizom rezultata pet različitih studija naučnici su došli do zaključka da konzumiranje šargarepe smanjuje rizik od raka želuca i do 26%. Jedna druga studija pokazala je da osobe koje jedu više šargarepe imaju za 18% manje šansi za pojavu raka prostate. Šargarepe čak mogu da smanje rizik od karcinoma pluća kod pušača - u jednoj studiji u kojoj je učestvovalo 1266 ispitanika (i zdravih i obolelih od plućnog karcinoma) utvrđeno je da pušači koji uopšte ne jedu ovo povrće imaju triput veći rizik za pojavu karcinoma pluća nego pušači koji jedu šargarapu najmanje jednom nedeljno. Naučnici smatraju da su za ovaj protektivni efekat zaslužni karotenoidi koje šargarepa sadrži, kao što su alfa-karoten, beta-karoten, lutein i zeaksantin.