Veličina:
A A A

Pečurke usporavaju proces starenja?

Američki naučnici su nedavno utvrdili da pojedine pečurke sadrže antioksidanse za koje se smatra da produžuju život i usporavaju proces starenja.

Naime, pečurke predstavljaju najbolji izvor antioksidansa ergotioneina i glutationa, dok su, konkretno, vrganji najbogatiji ovim supstancama. Šampinjoni inače sadrže manje količine ovih antioksidansa, ali opet u većoj meri nego druga hrana. 

Autori studije napominju da se kod nacija čija ishrana sadrži više ergotioneina (npr. u Francuskoj ili Italiji) može uočiti manja učestalost neurodegenerativnih bolesti. S druge strane, u zemljama kao što su Sjedinjene Američke Države, u kojima ljudi kroz ishranu unose manje ergotioneina, postoji veća učestalost bolesti kao što su Parkinsonova i Alchajmerova bolesti.

Ranija istraživanja takođe ukazuju da, osim što smanjuju rizik od neurodegenerativnih bolesti, ergotionein i glutation povoljno deluju na zdravlje jetre, bubrega i kardiovaskularnog sistema.

Zdravstvene teme

Najčitanije

Prijavite se na Newsletter
Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše e-mail sanduče.

Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 94852 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?