Američki naučnici su nedavno utvrdili da pojedine pečurke sadrže antioksidanse za koje se smatra da produžuju život i usporavaju proces starenja.
Naime, pečurke predstavljaju najbolji izvor antioksidansa ergotioneina i glutationa, dok su, konkretno, vrganji najbogatiji ovim supstancama. Šampinjoni inače sadrže manje količine ovih antioksidansa, ali opet u većoj meri nego druga hrana.
Autori studije napominju da se kod nacija čija ishrana sadrži više ergotioneina (npr. u Francuskoj ili Italiji) može uočiti manja učestalost neurodegenerativnih bolesti. S druge strane, u zemljama kao što su Sjedinjene Američke Države, u kojima ljudi kroz ishranu unose manje ergotioneina, postoji veća učestalost bolesti kao što su Parkinsonova i Alchajmerova bolesti.
Ranija istraživanja takođe ukazuju da, osim što smanjuju rizik od neurodegenerativnih bolesti, ergotionein i glutation povoljno deluju na zdravlje jetre, bubrega i kardiovaskularnog sistema.