Veličina:
A A A

Ugljeni hidrati su štetniji nego masti?

Nedavno istraživanje pokazalo je da nisu masti krive za veći rizik od rane smrti, već rafinisani ugljeni hidrati. Autori studije su takođe došli do zaključka da bi u cilju prevencije raznih bolesti trebalo da jedemo 3 do 4 porcije voća, povrća i mahunarki dnevno.

Tokom istraživanja u kojem je učestvovalo 135.000 ljudi iz 18 svetskih država, starih od 35 do 70 godina, naučnici su uočili da se ishrana bogata ugljenim hidratima (sa prosečnim sadržajem od 77% UH) može povezati sa 28% većim šansama za ranu smrt u odnosu na ishranu siromašnu ugljenim hidratima.

Iznenađujuće otkriće odnosi se na unos zasićenih masti. Naime, pokazalo se da se nizak dnevni unos zasićenih masti (manje od 3% ukupnog dnevnog unosa kalorija) može povezati sa povećanim rizikom od rane smrti. S druge strane, osobe kod kojih masti čine 35% ishrane imaju za 23% manji rizik od rane smrti i za 18% manji rizik od moždanog udara. Ipak, pojedini stručnjaci upozoravaju do pomenuti rezultati ne znače da možemo bez posledica da jedemo velike količine masne hrane. I dalje prednost treba dati nezasićenim masnim kiselinama tzv. zdravim mastima koje se nalaze u maslinovom ulju, lanenim i čija semenkama, orašastim plodovima i morskoj ribi. Takođe bi trebalo da izbegavamo trans masti (tj. proizvode koji sadrže hidrogenizovane masti i ulja) koje nisu obuhvaćene pomenutim istraživanjem a koje mogu dovesti do povećanog nivoa holesterola u krvi, povećanja LDL holesterola i smanjenja HDL holesterola

Zdravstvene teme

Najčitanije

Prijavite se na Newsletter
Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše e-mail sanduče.

Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 94852 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?