Poslednjih godina čija semenke postaju sve popularnije i nameću se kao čest sastojak recepata za zdrava jela. I čija i lanene semenke bogate su raznim nutrijentima zahvaljujući kojima povoljno deluju na kardiovaskularno zdravlje, i pomažu u regulaciji nivoa šećera u krvi i u prevenciji nekih tipova karcinoma.
Čija semenke su nešto manje kalorične nego lanene semenke, i sadrže više vlakana. Ove semenke takođe sadrže više kalcijuma i fosfora, minerala koji su izuzetno važni za koštano zdravlje. S druge strane, lanene semenke sadrže više omega-3 masnih kiselina (2133 mg na 1 supenu kašiku, prema 1633 mg na istu količinu čija semenki). Lanene semenke sadrže 15 puta više lignana, antioksidansa koji smanjuju šanse za pojavu karcinoma dojke i prostate, i usporavaju napredovanje ovih bolesti. Kada je reč o kontroli apetita, lanene semenke su nešto efikasnije po ovom pitanju budući da sadrže više rastvorivih vlakana nego čija semenke. Još jedna pozitivna karakteristika semenki lana jeste i njihova cena, koja je obično niža nego cena čija semenki.
Dakle, i lanene i čija semenke imaju mnoštvo pozitivnih nutritivnih svojstava i na vama je da se, u zavisnosti od vašeg ukusa i zdravstvenih potreba, opredelite koje semenke ćete radije koristiti u ishrani.