Procenjuje se da oko 20% populacije pati od gastroezofagealnog refluksa tj. vraćanja kiseline iz želuca u jednjak. Osim hrane, refluks najčešće uzrokuje alkohol, kafa, pušenje, kao i stres i neki zdravstveni problemi.
Da biste ublažili simptome refluksa, važno je da povedete računa o ishrani:
- Pokušajte da utvrdite koja hrana kod vas izaziva žarenje u želucu i vraćanje kiseline. To su najčešće začinjena hrana, citrusi, paradajz, luk, mlečni proizvodi, čokolada.
- Ukoliko često pijete čaj od nane, obratite pažnju kako ovaj čaj utiče na vaše simptome - iako umiruje mnoge digestivne tegobe, čaj od nane takođe opušta sfinkter jednjaka i omogućava pojavu refluksa kiseline.
- Takođe izbegavajte obilne obroke i masnu hranu pošto masti usporavaju pražnjenje želuca i povećavaju šanse za pojavu osećaja pečenja u želucu.
- Jedite polako, u mirnoj atmosferi i svaki zalogaj sažvaćite 20 do 30 puta.
- Posle obroka nemojte legati, bilo da je reč o popodnevnom odmoru ili odlasku na spavanje.
- Izbegavajte da nosite usku odeću i kaiševe koji vas stežu u predelu stomaka.