Veličina:
A A A

Da li se gojite zbog aditiva iz hrane?

Brojna istraživanja upozoravaju na potencijalne štetne efekte konzervansa koji se nalaze u hrani.

Prema rezultatima nedavnog istraživanja konzervansi nas čak navode da jedemo više. Naučnici su, naime, želeli da ispitaju dejstvo tri supstance na ljudsko zdravlje - butil-hidroksitoluena (BHT), antioksidansa koji se obično dodaje hrani (npr. mešavinama žitarica) da bi duže ostala sveža i da bi se sprečilo da masti užegnu, perfluorooktanske kiseline (PFOA) koja se koristi u proizvodnji tiganja i posuđa od teflona, i tributil-kalaja (TBT), koji se često nalazi u bojama za brodove i morskim plodovima. Pokazalo se da ove supstance remete komunikaciju između mozga i creva, te zbog toga signal o sitosti iz probavnog trakta ne dolazi regularno do mozga, zbog čega se povećava apetit.

Zdravstvene teme

Najčitanije

Prijavite se na Newsletter
Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše e-mail sanduče.

Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 94852 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?