Veličina:
A A A

Zašto sveže voće i povrće može da izazove probavne smetnje?

Sveže i kuvano voće i povrće sadrži vlakna koja su neophodna za normalan rad probavnog trakta. Međutim, kod prevelikog unosa vlakana mogu se javiti smetnje u varenju poput nadutosti, nadimanja i gasova u crevima. Rastvorljiva vlakna kao što je npr. pektin razlažu se pod uticajem vode i prolaze kroz creva bez problema. S druge strane, nerastvorljiva vlakna ostaju netaknuta, upijaju vodu i podstiču prolazak hrane kroz sistem organa za varenje. Važno je povećati unos vode kada kroz ishranu jedemo više nerastvorljivih vlakana, jer u suprotnom mogu iritirati creva i čak izazvati zatvor. Vlakna fermentišu u crevima pod uticajem bakterija koje se tu nalaze, te dolazi do stvaranja gasova. Ako skuvamo voće i povrće, vlakna će u crevima manje fermentisati i izazivati manje probavnih smetnji.

Zdravstvene teme

Najčitanije

Prijavite se na Newsletter
Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše e-mail sanduče.

Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 94852 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?