Proleće i leto su mnogima omiljena godišnja doba i to ne samo zbog lepog vremena, već i zbog raznog ukusnog voća i povrća poput lubenice, dinje, krastavaca, paradajza, jagodičastog voća, breskvi, nektarina i grožđa, koje je tada u sezoni. I zaista, sveže voće i povrće osim što osvežava i sprečava dehidrataciju organizma zahvaljujući visokom sadržaju vode, donosi i mnoštvo vitamina i minerala, vlakana, kao i antioksidansa poput karotenoida i flavonoida, a svi ovi sastojci doprinose našem zdravlju i pomažu nam da se osećamo što bolje. Zahvaljujući prisustvu vlakana i vode, sveže voće i povrće predstavlja odličan međuobrok koji će nam pomoći da duže budemo siti i da unesemo nešto manje hrane za doručak, ručak ili večeru. Najbolje bi bilo da 5 porcija voća i povrća rasporedite u tri ili četiri obroka u toku dana (bilo da ih jedete u okviru glavnih obroka, ili da ih jedete kao užinu).