Veličina:
A A A

Koje namirnice doprinose zdravlju očiju?

Prva namirnica koja vam je sigurno pala na pamet su šargarepe. Činjenica je da ovo korenasto povrće, kao i drugo voće i povrće narandžaste boje štite vid i čine oči zdravijima zahvaljujući beta-karotenu, koji se u telu pretvara u vitamin A. Danas govorimo i o drugim namirnicama koje će vam pomoći da zaštitite oči od zamora i smanjite rizik od pojedinih očnih oboljenja.

Zeleno lisnato povrće obiluje luteinom i zeaksantinom, antioksidansima za koje su istraživanja pokazala da smanjuju rizik od razvoja makularne degeneracije i katarakte. Od pomenutih oboljenja štiti i vitamin C, u čije najbolje izvore spadaju citrusi, jagodičasto (jagode, maline, kupine, dudinje) i bobičasto voće (borovnice, ribizle, brusnice, grožđe). Žumance jajeta takođe predstavlja odličan izvor luteina i zeaksantina, kao i cinka koji isto dokazano smanjuje rizik od degeneracije makule. Ne treba zaboraviti ni morsku ribu (losos, skuša, tuna, haringa) koja zahvaljujući DHA omega-3 masnoj kiselini smanjuje rizik od pojave sindroma suvih očiju. 

Zdravstvene teme

Najčitanije

Prijavite se na Newsletter
Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše e-mail sanduče.

Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 94852 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?