Za mnoge od nas dudinje predstavljaju jednu od najslađih asocijacija na detinjstvo. Poslednjih godina, verovali ili ne, ovo jagodičasto voće polako, ali sigurno u celom svetu stiče status superhrane! Naročito pozitivno se govori o hranljivoj vrednosti sušenih belih dudinja.
Dudinje predstavljaju dobar izvor vitamina C, gvožđa i kalijuma. U 30 g sušenih belih dudinja ima 4 g vlakana i čak 3 g proteina. Iako prirodno slatke, sušene dudinje sadrže upola manje šećera nego suvo grožđe i znatno manje nego sušene smokve i urme.
Dudinje se inače koriste u tradicionalnoj kineskoj medicini kao lek protiv nedostatka apetita, mučnine, i zatvora. Istraživanja su takođe pokazala da listovi belog i crnog duda mogu da pomognu u prevenciji dijabetesa. Smatra se da jedinjenje iz listova crnog duda, 1-dezoksinojirimicin, sprečava nagle promene u nivou šećera u krvi.