Poslednjih godina na pakovanjima prehrambenih proizvoda sve više se naglašava da su "bez masti", "bez šećera" i "bez glutena". Na taj način se veći akcenat stavlja na to šta proizvod ne sadrži, nego na ono što zapravo sadrži. Pojedini rafinisani proizvodi mogu da budu bez masti ili šećera, ali da istovremeno sadrže mnoštvo drugih aditiva, među kojima su često i veštački zaslađivači koji čine više štete nego koristi. Zbog ovoga je važno da pri izboru hrane i pića pažljivo pročitate listu sastojaka i da, po mogućstvu, birate proizvode sa što jednostavnijim sastavom.
U nemasnim verzijama pojedinih proizvoda kao što je jogurt masti su često zamanjene šećerima, koji vam svakako ne idu na ruku ukoliko ste masti izbacili u cilju regulacije nivoa lipida u krvi ili da biste smršali. Uostalom, imajte na umu da nisu sve masti loše, te da je za apsorpciju pojedinih nutrijenata kao što su vitamini A, E, K i D i kalcijum masti neophodne.