Koje namirnice posebno dobro utiču na kardiovaskularno zdravlje?
- Za početak je to hrana bogata vlaknima. Rastvorljiva vlakna imaju sposobnost da vezuju LDL holesterol i na taj način smanjuju kardiovaskularni rizik. Ovaj tip vlakana nalazi se u ovsu, ječmu, lanenim semenkama, jabukama, kruškama, mahunarkama.
- Namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama pomažu u regulaciji povišenog krvnog pritiska i nivoa triglicerida, i na taj način smanjuju rizik od moždanog udara. Losos, tuna, skuša, sardine, orasi, lanene i čija semenke spadaju u odlične izvore omega-3 masnih kiselina.
- Antioksidansi isto tako imaju kardioprotektivno dejstvo, a pojedine namirnice (poput voća i povrća izrazito tamne boje) naročito su bogate antioksidansima. Neki od antioksidansa koji povoljno deluju na kardiovaskularno zdravlje su likopen, kojeg ima u paradajzu, lubenici, crvenim paprikama, antocijanini, kojima obiluju borovnice, kupine, crno grožđe, aronija, asai bobice, plavi patlidžan, i hesperidin, čiji su najbolji izvor citrusi i paprike.
- Nedavno smo govorili o 5 začina koje morate imati u kuhinji i njihovim pozitivnim zdravstvenim efektima. Kada je reč o začinima sa kardioprotektivnim dejstvom, osim kurkume, cimeta, đumbira i ruzmarina koje smo tom prilikom pomenuli, na listi začina koji povoljno utiču na kardiovaskularno zdravlje nalaze se i bosiljak, mirođija, peršun, origano, korijander i beli luk.