Začini i začinske biljke osim što poboljšavaju ukus jela i napitaka, pomažu i kod mnogih zdravstvenih tegoba. Narednih 5 začina bi bilo dobro da imate u kuhinji i redovno koristite u pripremi hrane:
- Kurkuma - obiluje antioksidansima i sastojcima koji ublažavaju zapaljenja u organizmu. Ovaj začin takođe umanjuje digestivne tegobe i smanjuje šanse za pojavu čira na želucu.
- Cimet - bogat je antioksidansima, antibakterijskim i fungicidnim sastojcima. Pomaže kod loše probave i opstipacije, kao i u regulaciji nivoa holesterola i glukoze u krvi.
- Đumbir - efikasno pomaže kod glavobolje i ublažava brojne gastrointestinalne smetnje poput otežanog varenja, mučnine, nadutosti i gorušice.
- Ruzmarin - jača imunitet i ublažava digestivne smetnje. Takođe poboljšava koncentraciju i smanjuje rizik od demencije.
- Kim - efikasno pomaže kod grčeva i gasova u crevima kod beba i odraslih. Sadrži aktivne sastojke koji podstiču prirodni proces oslobađanja tela od toksina. Isto tako predstavlja odličan izvor gvožđa - u samo 2 g kima (1 kašičica) ima čak 1,3 mg ovog minerala.