Jedan od najpopularnijih zaslađivača u Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama jeste javorov sirup, potpuno prirodni zaslađivač za koji se tvrdi i da je zdraviji i hranljiviji od običnog šećera. Javorov sirup sadrži manje količine minerala kao što su mangan, cink, gvožđe, kalijum i kalcijum.
Glikemijski indeks javorovog sirupa iznosi 54, dok je GI šećera 65, što bi značilo da javorov sirup podiže nivo šećera u krvi sporije nego običan šećer.
Zanimljivo je da u 100 grama javorovog sirupa ima oko 67 g saharoze (koja predstavlja istu stvar kao i stoni šećer). Stručnjaci upozoravaju da ne treba preterivati ni sa ovim zaslađivačem, budući da veće količine šećera u ishrani mogu povećati rizik od gojaznosti, srčane bolesti i dijabetesa tipa 2. Ipak, ukoliko beli šećer zamenite javorovim sirupom, smanjićete konzumiranje saharoze za 33%.