Virusi gripa i prehlade posebno su aktivni u zimskom periodu. Da biste predstojeće dane praznika proveli veselo i u dobrom zdravlju, tokom narednih nekoliko nedelja povedite računa o ishrani i nekim drugim životnim navikama koje direktno utiču na imunitet.
Tokom predstojećih dana jedite više svežeg voća i povrća, kao što su pomorandže, mandarine, kivi, šargarepa, kupus, crni i beli luk, i dr. Voće i povrće predstavlja odličan izvor vitamina C i vitamina B-grupe koji su od ključne važnosti za energiju i jak imunitet tokom hladnih dana. Tu su i mahunarke koje obiluju gvožđem i selenom, kao i suvo voće i orašasti plodovi koji obiluju gvožđem, kalijumom, magnezijumom, kao i dijetetskim vlaknima. Za proizvodnju antitela koja nas štite od raznih infekcija, važno je i da unosimo dovoljno proteina kojima obiluju meso, riba, mlečni proizvodi, jaja, semenke i orašasti plodovi.
Vitaminsko-mineralni dodaci isto tako pomažu imunitetu da se odbrani od virusa i bakterija.