Veličina:
A A A

Kako fermentisane namirnice jačaju imunitet?

Jogurt, kefir, kombuha, kiseli kupus, kiseli krastavci i ostala turšija koja se pravi prirodnom fermentacijom, a ne dodavanjem sirća, bogati su probioticima koji održavaju ravnotežu crevne mikroflore. Probiotske bakterije poboljšavaju varenje, metabolizam i imunitet. Zanimljivo je da pojedini tipovi jogurta sadrže Lactobacillus reuteri bakterije za koje je otkriveno da blokiraju razmnožavanje virusa u telu kada se razbolimo. Sličan efekat ima i resveratrol koji se nalazi u crnom vinu. Ovaj polifenol se osim u crnom vinu i grožđu, nalazi i u borovnicama, crnoj čokoladi i kikirikiju.

Zdravstvene teme

Najčitanije

Prijavite se na Newsletter
Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše e-mail sanduče.

Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 94852 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?