Veličina:
A A A

Šta bi još trebalo da znate o peršunu?

Žvakanje svežih listova peršuna ili ispiranje usne duplje čajem od peršuna može da ublaži neprijatan zadah iz usta. Naime, peršun neutrališe neka sumporna jedinjenja u ustima i crevima i na taj način maskira neprijatne mirise, naročito posle konzumiranja belog luka.

Istraživanja su takođe ukazala na to da apigenin iz peršuna ima potencijalno antikancerogeno dejstvo, i da može pomoći u regulaciji nivoa glukoze u krvi. Osim u peršunu, apigenin se nalazi i u celeru i u čaju od kamilice.

Ipak, neke osobe ne bi trebalo da jedu peršun u većim količinama, kao ni da piju čaj od ove biljke. To su najpre osobe koje su na terapiji antikoagulansima, zatim osobe kod kojih je utvrđeno oboljenje bubrega, kao i trudnice (budući da peršun može da izazove pobačaj) i majke koje doje (pošto peršun zaustavlja lučenje mleka).

Zdravstvene teme

Najčitanije

Prijavite se na Newsletter
Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše e-mail sanduče.

Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 94852 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?