Nedavna studija američkih naučnika potvrdila je povoljne zdravstvene efekte redovnog konzumiranja integralnih žitarica, uz zaključak da ova bi ova navika mogla da nam produži život!
Integralne žitarice (i pseudožitarice) poput ječma, kukuruza, pirinča, raži, pšenice i kinoe sadrže složene ugljene hidrate, važne vitamine, kao i minerale (selen, magnezijum i kalijum), a većina ovih nutrijenata se gubi tokom procesa rafinacije. Ranija istraživanja su pokazala da integralne žitarice smanjuju rizik od nekih vrsta raka, dijabetesa tipa 2, srčanih bolesti i gojaznosti, dok istovremeno održavaju zdravu crevnu floru.
Rezultati najnovijeg istraživanja pokazali su da osobe koje jedu 48 g integralnih žitarica dnevno imaju za 20% manji rizik od smrti uopšte, za 25% od smrti usled kardiovaskularnog događaja ili bolesti i za 14% manji rizik od smrti usled raka.