Veličina:
A A A

Voće smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja?

Prema rezultatima petogodišnje studije u kojoj je učestvovalo 500.000 odraslih od 30 do 79 godina, osobe koje svakodnevno jedu sveže voće mogle bi da imaju niži rizik od srčanog i moždanog udara. Ispitanici u istraživanju koji su svakog dana jeli voće kao što su jabuke i pomorandže imali su za 33% manje šanse za smrtni ishod usled infarkta ili šloga nego osobe koje retko ili čak nikad ne jedu voće. Pokazalo se da ovi ispitanici obično imaju niži krvni pritisak i niži nivo glukoze u krvi nego učesnici koji ne jedu voće, te da se tome može pripisati smanjeni rizik od pomenutih kardiovaskularnih događaja.

Zdravstvene teme

Najčitanije

Prijavite se na Newsletter
Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše e-mail sanduče.

Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 94852 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?