Veličina:
A A A

Za bolje kardiovaskularno zdravlje jedite maline!

Osobe koje redovno jedu namirnice bogate flavonoidima - kao što su zrele maline - imaju manji rizik od razvoja srčanih bolesti. Antocijanini, flavonoidi kojima naročito obiluju maline, borovnice, grožđe i plavi patlidžan, ublažavaju zapaljenske procese koji mogu prerasti u kardiovaskularna oboljenja. Zahvaljujući svom antiinflamatornom dejstvu, flavonoidi u malinama mogu da spreče pojavu pojačanog neželjenog zgrušavanja krvi, kao i da snize krvni pritisak, te da na taj način smanje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Jedna osamnaestogodišnja britanska studija pokazala je da svakodnevni unos antocijanina, najpre kroz bobičasto i jagodičasto voće, smanjuje rizik od srčanog udara kod mladih i sredovečnih žena za 32%.

Zdravstvene teme

Najčitanije

Prijavite se na Newsletter
Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše e-mail sanduče.

Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 94852 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?