Veličina:
A A A

Vrlo zdrava žitarica koja zapravo nije žitarica

Iako je mnogi svrstavaju u žitarice, heljda je zapravo zeljasta biljka srodna sa rabarbarom. Seme heljde predstavlja seme ploda, i zbog njegovog visokog sadržaja kompleksnih ugljenih hidrata, heljda se može svrstati u takozvane pseudožitarice, uz amarant i kinou. Procenjuje se da se koristi već oko 8000 godina u ishrani ljudi, a da je na Balkanu počela da se gaji pre oko 6000 godina. Heljda je naročito bogata vitaminima B-kompleksa i gvožđem, magnezijumom, cinkom, kalijumom i manganom. Predstavlja i odličan izvor proteina - među žitaricama i pseudožitaricama jedino ovas ima više proteina od heljde.

Zdravstvene teme

Najčitanije

Prijavite se na Newsletter
Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše e-mail sanduče.

Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 94852 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?