Heljda je zastupljena u tradicionalnim kuhinjama širom sveta. Primera radi, u Rusiji i Francuskoj su popularne palačinke od heljdinog brašna, dok se na Dalekom Istoku više koristi testenina tj. nudle od heljde. Da biste imali koristi po zdravlje od mnogobrojnih hranljivih sastojaka koje heljda sadrži, pokušajte da zamenite regularnu testeninu i hleb proizvodima sa heljdom. Možete lako da napravite i kašu od heljde za 1-2 osobe tako što ćete pola šolje semena heljde preliti sa 2 šolje ključale vode i ostaviti da se kuva. Kada voda sa heljdom još jednom proključa, smanjite vatru, stavite poklopac i kuvajte kašu još 30 minuta. Ukoliko želite, heljdu možete veče pre spremanja kaše ostaviti da odstoji u hladnoj vodi da bi omekšala. Na taj način ćete skratiti vreme kuvanja sledećeg dana, i umesto 2 šolje biće vam dovoljna 1 šolja ključale vode za pripremu. Ovo je osnovni recept koji u zavisnosti od dodataka tokom kuvanja (začina, voća, povrća) možete pretvoriti u slano ili slatko jelo.