Veličina:
A A A

Evo zašto bi trebalo češće da koristimo šipak u ishrani

U našim krajevima čaj i marmelada od šipka su prilično popularni, a da li ste znali koliko je šipak zapravo zdrav?

Šipurak je bogat raznim antioksidansima, kao što su polifenoli, karotenoidi, ali i vitamini C i E. Istraživanja su pokazala da ishrana bogata antioksidansima može da pomogne u prevenciji hroničnih oboljenja poput srčanih bolesti, karcinoma i dijabetesa tipa 2.

Zahvaljujući visokom sadržaju vitamina C, šipak jača imuni sistem tako što stimuliše proizvodnju limfocita, dok takođe održava zaštitnu barijeru kože zdravom i otpornom. Ovaj vitamin pomaže i u regulaciji LDL holesterola i triglicerida, čiji povišen nivo povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti. Jedno istraživanje u kojem je učestvovala 31 osoba pokazala je da konzumiranje 40 g šipka u prahu (pripremljeno u obliku napitka) poboljšava krvni pritisak i nivo LDL holesterola.

Zanimljivo je i da antioksidans tilirozid iz šipka podstiče topljenje masnih naslaga. U jednoj studiji, u kojoj je učestvovalo 32 odrasle osobe sa prekomernom telesnom težinom, pokazalo se da uzimanje 100 mg ekstrakta šipka dnevno značajno pomaže u smanjenju telesne težine i masnih naslaga u predelu stomaka.

Šipak isto tako može da ublaži znakove starenja - osim što sadrži vitamin C koji podstiče sintezu kolagena, šipak sadrži i karotenoid astaksantin koji sprečava propadanje kolagena.

Zdravstvene teme

Najčitanije

Prijavite se na Newsletter
Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše e-mail sanduče.

Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 94852 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?