Jedno istraživanje je pokazalo da bi ekstra devičansko maslinovo ulje moglo da smanji rizik od Alchajmerove bolesti i demencije. Naime, maslinovo ulje održava sposobnosti pamćenja i učenja, dok istovremeno smanjuje stvaranje amiloidnog plaka u mozgu, koji se nalazi kod pacijenata s Alchajmerovom bolesti.
Tokom ispitivanja, naučnici su utvrdili da maslinovo ulje smanjuje zapaljenske procese u mozgu, kao i da aktivira proces autofagije tokom kojeg nervne ćelije eliminišu međućelijski otpad i toksine, ali i tau proteine i beta-amiloide koji se povezuju sa pojavom Alchajmerove i Parkinsonove bolesti. Drugim rečima, ova studija ukazuje na važnu ulogu maslinovog ulja u prevenciji pomenutih bolesti.
Na zdravlje mozga povoljno utiču i namirnice kao što su: kakao i crna čokolada, borovnice, brokoli, zeleno lisnato povrće, lanene semenke, orasi, morski plodovi i riba.