Veličina:
A A A

Zašto je kalijum važan za nas i koja hrana je najbogatija ovim mineralom?

Kalijum je važan mineral koji u telu funkcioniše kao elektrolit i pomaže u regulaciji tečnosti u organizmu, učestvuje u slanju nervnih signala i regulaciji mišićnih kontrakcija. Istraživanja su pokazala da ishrana bogata kalijumom a siromašna natrijumom snižava krvni pritisak i smanjuje rizik od srčanih oboljenja i moždanog udara.

Dnevna preporuka unosa kalijuma za odrasle iznosi 3400 mg za muškarce i 2600 mg za žene.

Jedan od najboljih izvora kalijuma su banane (jedna srednja banana sadrži oko 422 mg), suvo voće (suve kajsije - 380 mg na 30 g, suve šljive i suvo grožđe - oko 220 mg na 30 g), avokado, paradajz (jedan srednji sadrži oko 290 mg kalijuma), krompir i batat, zeleno lisnato povrće, mahunarke kao što su sočivo i pasulj, mleko i jogurt (šolja mleka sadrži oko 350 mg a jogurta skoro 600 mg), kao i morska riba (npr. u 100 g skuše ima 400 mg kalijuma).

Zdravstvene teme

Najčitanije

Prijavite se na Newsletter
Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše e-mail sanduče.

Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 94852 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?