Poslednjih godina sve više možemo čitati o tome koliko su dijetetska vlakna važna za dobro zdravlje - adekvatan unos vlakana smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja, pomaže nam da bolje spavamo i čak nas štiti od alergija na hranu.
Nedavno su novozelandski naučnici potvrdili da treba da konzumiramo najmanje 25 g vlakana da bismo bili boljeg zdravlja. Rezultati njihovog istraživanja su pokazali da minimalni dnevni unos vlakana od 25 do 29 g smanjuje opšti rizik od smrti za 15% do 30% (usled raznih bolesti) u poređenju sa osobama koje jedu manje od 25 g vlakana dnevno. Veći unos vlakana, naime, smanjuje rizik od koronarnih bolesti, moždanog udara, dijabetesa tipa 2, kolorektalnog karcinoma i karcinoma dojke za 16% do 24%.
Inače, u hranu najbogatiju vlaknima spadaju integralne žitarice, mekinje, mahunarke, orašasti plodovi i semenke, voće (jabuke, kruške, jagodičasto i bobičasto voće) i povrće (šargarepa, brokoli, cvekla, zeleno lisnato povrće).