Veličina:
A A A

Manji kardiovaskularni rizik zahvaljujući biljnim pigmentima?

Nedavna pregledna studija ukazala je na pozitivne efekte voća i povrća crvene, ljubičaste i plavičaste boje na zdravlje kardiovaskularnog sistema i prevenciju kardiovaskularnih oboljenja. Reč je o voću i povrću koje sadrži antocijanine, prirodne pigmente koji pripadaju klasi flavonoida.

U ovoj studiji, analizom 19 studija u kojima je učestvovalo preko 600.000 ispitanika iz Evrope, Australije i Sjedinjenih američkih država, utvrđeno je da osobe čija je ishrana najbogatija antocijaninima imaju za 9% manji rizik od razvoja koronarne bolesti srca i za 8% manji rizik od smrti usled srčane bolesti u odnosu na ispitanike čija je ishrana najsiromašnija antocijaninima.

Antocijaninima je najbogatija aronija, zatim asai bobice, kora plavog patlidžana, divlje borovnice, brusnice, crne i crvene ribizle, maline i crveni kupus.

Zdravstvene teme

Najčitanije

Prijavite se na Newsletter
Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše e-mail sanduče.

Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 94852 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?