Semenke bundeve su bogate proteinima, biljnim vlaknima, mineralima i vitaminima, tako da se svakako mogu smatrati superhranom.
U samo 30 g sirovih semenki bundeve ima čak 7.4 g proteina, 1.3 g vlakana, 4.5 mg gvožđa, 160 mg magnezijuma, 240 mg kalijuma i 2.2 mg cinka. Kada je reč o vitaminima, sirove bundevine semenke su bogate vitaminima B-kompleksa, i to naročito vitaminima B1, B2 i B6, kao i folnom kiselinom.
Kada je reč o pozitivnim zdravstvenim efektima, jedna velika opservaciona studija pokazala je da žene u postmenopauzi koje redovno jedu bundevine semenke imaju smanjeni rizik od raka dojke. Druga istraživanja su ukazala na važnu ulogu lignana iz ovih semenki u prevenciji raka dojke. Bundevine semenke takođe povoljno utiču na zdravlje prostate - kod muškaraca koji su redovno konzumirali bundevine semenke tokom godinu dana uočeno je smanjenje simptoma benigne hiperplazije prostate. Jedno istraživanje u kojoj je učestvovalo 45 muškaraca i žena pokazalo je da ekstrakt bundevinih semenki ublažava simptome sindroma hiperaktivne mokraćne bešike.
Isto tako, zahvaljujući visokom sadržaju antioksidansa, magnezijuma i cinka, bundevine semenke doprinose i kardiovaskularnom zdravlju time što regulišu nivoe holesterola kao i povišen krvni pritisak.