Kakao je najpoznatiji kao sastojak čokolade, ali se, verovali ili ne, u prošlosti najviše koristio upravo zbog povoljnih efekata po zdravlje.
Kakao je bogat antioksidansima kao što su polifenoli, koji poboljšavaju cirkulaciju, snižavaju povišen krvni pritisak, i regulišu nivoe holesterola i glukoze u krvi. Zahvaljujući tome što snižava krvni pritisak, kao i nivo LDL holesterola, kakao može da smanji rizik od srčanog i moždanog udara.
Antioksidansi iz kakaoa podstiču snabdevanje mozga krvlju i povoljno utiču na moždane funkcije. Na taj način, kakao može da smanji šanse za razvoj neurodegenerativnih bolesti.
Kakao sadrži i flavanole koji posredno povoljno utiču na raspoloženje.
In vitro istraživanja takođe su pokazala da flavanoli deluju kao antioksidansi, i smanjuju zapaljenske procese, kao i da sprečavaju rast i širenje ćelija tumora.