Ukoliko vas povremeno muče problemi sa varenjem i viškom želudačne kiseline, osim što treba da izbegavate hranu koja kod vas izaziva probavne smetnje (npr. kiselu, začinjenu i masnu hranu), bilo bi dobro i da smanjite veličinu porcija, te da jedete manje a češće obroke. Pojedina hrana i napici mogu vam takođe pomoći kod problema sa gorušicom.
Čaj od kamilice - rezultati studije iz 2006. godine pokazali su da čaj od kamilice pomaže kod povišene želudačne kiseline podjednako efikasno kao antacidi, i to bez neželjenih efekata.
Cimet - čaj od cimeta bi isto tako mogao da ublaži gorušicu posle obilnog obroka. Pola kašičice cimeta u prahu prelijte sa 2,5 dl ključale vode, kuvajte još 10 minuta na tihoj vatri i na kraju procedite.
Kurkuma - aktivni sastojak ovog začina je kurkumin koji deluje protivupalno i može da ublaži simptome gorušice. Možete koristiti kurkumu u pripremi hrane, ili piti čaj od kurkume koji se pravi kao gorepomenuti čaj od cimeta.
Sok od limuna - možda deluje paradoksalno, ali limunov sok ima alkalizujuće dejstvo i može da spreči pojavu gorušice. Napravite limunadu tako što ćete pomešati sok od pola limuna sa 2 dl vode, i popijte je 20 do 30 minuta pre obroka da biste smanjili šanse za pojavu probavnih smetnji posle obroka.
Bademi - neutrališu povišenu želudačnu kiselinu zahvaljujući mastima koje sadrže. Čim osetite prve simptome gorušice, pojedite desetak badema. Ovo bi trebalo brzo da ublaži neprijatne simptome kiseline i žarenja.
Soda bikarbona - reč je o dobro poznatom antiacidu, koji možete koristiti ako nemate povišen krvni pritisak niti otoke. Možete razmutiti pola kašičice sode bikarbone u 2 dl vode i popiti ako vas muči kiselina. Ipak, izbegavajte ovo rešenje ako često patite od gorušice.