Veličina:
A A A

Jaja smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti?

Iako sadrže holesterol, jaja bi mogla da budu značajno oružje u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti - ovo je zaključak nedavne studije kineskih i britanskih naučnika koji su ispitivali povezanost između konzumiranja jaja i kardiovaskularnih bolesti, srčanog i moždanog udara.

Naime, jaja sadrže proteine visokog kvaliteta, bioaktivna jedinjenja kao što su fosfolipidi i karotenoidi, vitamine B-kompleksa, vitamin E, kao i brojne minerale (selen, fosfor, cink, gvožđe, kalcijum). U studiji se pokazalo da ljudi koji u proseku pojedu jedno jaje dnevno, imaju manji rizik od infarkta za 26% i smanjeni rizik od smrti usled kardiovaskularne bolesti za 18%.

U pomenutom istraživanju učestvovalo je preko 400000 ljudi koji nisu imali karcinom, kardiovaskularna oboljenja niti dijabetes. Njihovo zdravlje je potom praćeno u proseku 8,9 godina tokom kojih je došlo do 83977 slučajeva kardiovaskularnih bolesti i 5103 kardiovaskularna događaja. Takođe je dokumentovano 9985 smrtnih slučajeva.

Na početku studije 13,1% učesnika je izjavilo da jaja jede skoro svaki dan (u proseku 0,76 jaja po danu), a 9,1% je reklo da vrlo retko jede jaja (oko 0,29 jaja po danu). Kao što smo pomenuli, pokazalo se da ljudi koji skoro svakog dana jedu jaja imaju sveukupno manji rizik od kardiovaskularnih bolesti u odnosu na ljude koji skoro da ne jedu jaja. Ova navika smanjuje rizik od hemoragijskog moždanog udara za 26% i rizik od smrti usled ovog kardiovaskularnog događaja za 28%, dok umanjuje i rizik od smrti od kardiovaskularnih bolesti za 18%.

Zdravstvene teme

Najčitanije

Prijavite se na Newsletter
Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše e-mail sanduče.

Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 94852 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?