Nedavna studija ukazala je na važnu ulogu antocijanina (antioksidansa kojima obiluje bobičasto i jagodičasto voće) u prevenciji karcinoma, kao i u razvoju potencijalnog tretmana za ovu bolest. Ranija istraživanja pokazala su da ovi antioksidansi pomažu i u prevenciji srčanih oboljenja, dijabetesa, gojaznosti i neurodegenerativnih oboljenja.
Antocijanini predstavljaju prirodne pigmente koji su zaslužni za crvenu, ljubičastu i plavu boju mnogih vrsta voća, povrća i cveća. Ova jedinjenja povećavaju aktivnost enzima sirtuina 6 (SIRT6) koji smanjuje rast i razvoj kanceroznih ćelija. SIRT6 je važan za metabolizam i dugovečnost, učestvuje u procesu reparacije DNK i redukuje inflamatorni odgovor. Aktivnost enzima SIRT6 u najvećoj meri povećava antioksidans cijanidin, kojim naročito obiluju maline, brusnice i divlje borovnice.